Rekenschap van wetenschap

december 2021

Ik scroll door mijn FB wall: de één na de andere horecazaak bericht haar deuren dicht te doen. Ik lees het nieuws: het vaccin blijkt niet het gehoopte wondermiddel wat het terugdringen van besmettingen betreft en terwijl in Nederland de scholen voorlopig nog even open blijven, sluiten ze in België. In de donkere wintermaanden zitten duizenden kinderen dus voorlopig thuis met hun chagrijnige ouders. Das niet niks.
Families, ook die van mij, vermijden het C-woord tijdens de illegale verjaardagen die ondanks de stijgende besmettingscijfers nog altijd gevierd worden. Geen enkele treinreiziger houdt de verplichte 1,5 meter afstand in de trein, op de roltrap of in de rij voor HEMA rookworsten maar ze dragen wél allemaal een mondkapje. Want soms wint het verlangen naar een tijd zonder pandemie het nou eenmaal van de adviezen van het OMT. Wie ondertussen nog weet waar hij écht goed aan doet, mag van mij een onderscheiding krijgen en me wél bellen.
Het OMT en het RIVM zijn voor sommigen inmiddels de wortel van al het kwaad, voor anderen een soort God en voor onze demissionaire minister president als een goede vriend van wie je zo af en toe het advies ter harte neemt maar soms ook niet. Ik heb me vaak achter het de adviezen van het RIVM geschaard want het is een instituut met wetenschappelijke allure. En ik ben dol op wetenschap.
Maar nu komt Follow The Money, een onafhankelijk platform voor onderzoeksjournalistiek, met een artikel waarin ze gehakt maken van het zo gelauwerde Field lab experiment en conclusies die het RIVM trekt uit onderzoeken die weinig wetenschappelijk zijn te noemen. Bronnen die onze politiek de goede kant op moeten wijzen in de storm die Covid-19 heet. Bronnen waar het leven van elke Nederlander ingrijpend door veranderd is de afgelopen twee jaar en wie weet hoe lang we nog te gaan hebben. Follow The Money heeft de afgelopen jaren talloze misstanden aan het licht gebracht en dat doen ze met behulp van écht slimme mensen. Gelukkig bestaan ze. Ik quote hier voor het gemak even integriteitshoogleraar van Eijsbergen die voor FTM in de Corona-materie dook:

“Van Eijbergen zegt ‘met verbazing’ te hebben gekeken naar de onderbouwing van het OMT. ‘Ik heb er begrip voor dat je op basis van aannames tot beleid komt in crisissituaties. Zeker de politiek moet keuzes maken. Je weet niet alles. Maar het is problematisch dat er dusdanig veel bij het OMT terechtkomt dat het een soort orakel wordt, en dat de politiek geen verantwoording meer aflegt. Het kabinet wijst simpelweg naar het OMT als dé wetenschap, terwijl je ziet dat die wetenschap soms gebouwd is op vage aannames. Van Eijbergen spreekt van ‘schijnexactheid’. Het OMT lijkt de ultieme waarheid te presenteren, maar de wetenschappelijke onderbouwing is ‘nogal triviaal en discutabel’. ‘Als je dan wel stellige uitspraken doet en die als wetenschappelijke waarheid presenteert, is dat een vorm van volksverlakkerij.”

Zo, die kwam even aan.
En nee ik pretendeer niet dat je vanaf nu alle onderzoeken van het RIVM als ‘onwaar’ moet beschouwen en lekker moet varen op je onderbuikgevoel en de maankalender van Lieke. Maar ik raad je wél aan om kritischer dan ik te zijn op alles wat je hoort of leest en Follow The Money te supporten met een vrij betaalbaar lidmaatschap. Want in deze tijd lijkt de waarheid moeilijker boven water te krijgen dan ooit en kan onafhankelijk onderzoek wel wat van je monnies gebruiken. Hopelijk redden we dan de wereld van de zonsondergang.

#noad

Meer Verhalen