Rijke stinkerd

februari 2022

Tijdens mijn vakanties bezoek ik menig kerk. Niet om tot de heilige drie eenheid te bidden. Wél om een gilletje te slaken en te zien hoe ver de echo ‘m draagt. Of om het glas in lood te bewonderen en stiekem naar het kruis van Jezus te gluren. Maar wat ik misschien nog wel het meest fascinerend vind aan alle kerken ter wereld, is de geur die er hangt. Dat is negen van de tien keer een mengsel van macht, hoop, ongeloof, losse handjes en wanhoop. Ik heb me ooit laten vertellen dat daar vroeger nog een snufje rottend lijk aan toegevoegd werd, omdat vooraan in de kerk de welgestelden begraven lagen. Uiteraard twijfelen sommigen (bijna iedereen) of die geur toen daadwerkelijk waar te nemen was, maar het blijft een leuk verhaal: iemand met flink wat geld werd in de kerk begraven, diegene begon vervolgens enorm te meuren en voilà: daar lag ‘een rijke stinkerd’.
En zelfs als ze niet stonken, blijft er aan rijkdom een luchtje zitten. Want wederom werd afgelopen week duidelijk dat in dit land alle deuren (bruggen) open vliegen zodra iemand met zijn gevulde portemonneetje wappert. Terwijl de inwoners streng aangesproken worden zodra ze hun geveltje een gezellig kleurtje geven. Wanneer ze toch dat broodnodige schuurtje van twee bij twee in hun achtertuin bouwen, of met een pennetje een hartje tekenen op een bankje van een bushokje.
Op het moment dat bekend werd dat Jeff Bezos het verlengstuk van zijn penis dwars door de Hef wilde douwen, kijk je als stad waarschijnlijk hoopvol naar je burgervader: ‘Kom op pap, zeg dat Jeff de tyfus kan krijgen’.
Maar Aboutaleb gaat op zijn knietjes voor de stinkerds. Over de manier waarop Jeff aan zijn centen is gekomen zegt Aboutaleb namelijk in de Volkskrant: “Dat doet er voor dit besluit totaal niet toe.”
En dat vind ik nogal bijzonder. Want het doet er wél toe. Het doet er énorm toe als je stelt dat je in jouw stad strijdt voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Bijvoorbeeld door (eindelijk) je excuses aan te bieden voor ons slavernijverleden. Het voorval met Jeff Bezos is het toonbeeld van onrechtvaardigheid en ongelijkheid; rijk word je namelijk niet door mensen te helpen maar door mensen of de natuur (of beide in het geval van Jeff) uit te knijpen. En vervolgens mag je ook nog meer omdat je meer geld hebt.
Dus lijkt het me niet meer dan normaal om als burgermeester te zeggen: “Jeff, als jij zo nodig een boot wil laten bouwen die gefinancierd is door ellende en ook nog eens te groot is om door de Nederlandse waterwegen te passen, dan laat je dat ding maar effe lekker ergens anders in elkaar friemelen.”

Krijg de pleuris.

Meer Verhalen